Tko smo i što radimo?

Tko smo?
Udruga “Sklonište dobrote” osnovana je 23.01.2013. godine s ciljem humanog smanjenja broja napuštenih, zlostavljanih i zanemarivanih životinja te podizanja svijesti građana.

Problem napuštenih pasa na području Međimurske županije riješen je zahvaljujući ZEU Prijatelji (http://www.prijatelji-zivotinja.org/), no problem napuštenih mačaka nije riješen ni u jednoj županiji u cijeloj RH. Ne postoji sklonište za mačke, iako je prijeko potrebno.

Udruga “Sklonište dobrote” orijentirala se na napuštene mačke, njihovo zbrinjavanje i udomljavanje. I dan danas nemamo sklonište, već mačke smještamo po privremenim domovima (volonteri) te smo zbog tog razloga ograničeni na vrlo malen broj životinja koje možemo preuzeti na skrb.

Kako zbrinjavamo mačke?

DOJAVA

Najčešće telefonskim putem dobivamo dojavu o pronalasku mačke. Što je bitno da VI učinite kad pronađete NAPUŠTENU MAČKU?

1. Poslikajte životinju, čim je bolje moguće.

2. Odredite starost i spol životinje.

3. Opišite u kakvom je zdravstvenom stanju životinja ( da li su vidljive ozljede, rane, gnoj u očima…)

4. NIKADA OZLIJEĐENU I RANJENU ŽIVOTINJU NE OSTAVLJATE SAMU NA CESTI! Ili pričekajte da netko od naših volontera dođe ili je uzmite kod sebe pa ćemo je mi naknadno preuzeti.

5. Pokušajte mački pronaći privremeni smještaj u slučaju ako mi nemamo prostora za prihvat nove mačke (pokrivamo sve troškove za tu mačku, nama je potreban samo smještaj).

ZBRINJAVANJE

1. Nakon što smo pronašli smještaj za mačku, prvi korak je odlazak na pregled. Ukoliko je mačka ranjena ili ozlijeđena i potrebno joj je pružiti HITNU veterinarsku skrb, tada se riješenje za smještaj traži kasnije, nakon pregleda i sanacija rana/ozljeda.

2. Ukoliko se nakon pregleda ustanovi da je mačka zdrava, čisti se od vanjskih i unutarnjih nametnika.

3. Mačka bez obzira što u tom trenutku nema simptome bolesti, mora proći KARANTENU, odnosno mora biti izolirana od drugih životinja 14 dana (većina virusnih ili bakterijskih bolesti izađe na vidjelo u roku tih 14 dana te se karantenom spriječava širenje bolesti na druge mačke).

4. Mačka se oglašava putem medija, te se traži vlasnik. Ukoliko se vlasnik ne nađe ili ne javi u zakonskom roku, mačka traži dom (pod uvjetom da je zdrava).

4. Ukoliko mačka prođe karantenu bez ikakvih simptoma bolesti, cijepi se protiv zaraznih bolesti te se polako privikava na suživot s drugim mačkama i kreće potraga za udomiteljem.

5. Mačka je na skrbi Udruge sve dok se ne pronađe potencijalan udomitelj.

UDOMLJAVANJE

Prilikom udomljavanja potpisuje se ugovor o udomljavanju kojim se udomitelj obavezuje pravilno brinuti o mački, propisano Zakonom o zaštiti životinja te uvjetima koje zahtjeva Udruga.

NAKON UDOMLJENJA

To što je životinja udomljena, ne znači da ćemo zaboraviti na nju i više se nikad ne osvrnuti, puno je truda uloženo u sve životinje i one su u našim srcima. Tako se nakon udomljenja moramo uvjeriti da li su udomitelji zaista takvi kakvi su se činili na prvi pogled i da li su životinje pravilno zbrinute.

 

 

28336983_1182650505205066_5437255211851200003_o

Aukcije

  Već dulje vrijeme na jedan vrlo za vas zanimljiv način prikupljamo donacije za pokrivanje veterinarskih troškova. Na facebook-u smo pokrenuli grupu AUKCIJE UDRUGE “SKLONIŠTE DOBROTE” gdje svakih nekoliko tjedana volonteri pripremaju KRUGOVE aukcije. O čemu se radi? Vrlo je jednostavno. Svaki krug traje određeno vrijeme, a sve dok traje vi licitacijom možete osvojiti predmet. Kada …

Pogledajte stranicu »

Članstvo

Postani članom udruge Skloništa dobrote i podrži naš rad te nam i na ovaj način pomogni u borbi u spašavanju napuštenih, ozljeđenih i bolesnih mačaka sa ulice!Pridruženi članovi nemaju nikakve obveze osim platiti godišnju članarinu u iznosu od 80,00 kn i ispuniti pristupnicu Pristupnicu možete ispuniti ovdje. Nakon zaprimanja vaše ispušenjene pristupnice i plaćene članarine, …

Pogledajte stranicu »

_MG_5912

O nama

   Udruga za zaštitu mačaka “Sklonište dobrote” osnovana je 23.01.2013. godine s ciljem humanog smanjenja broja napuštenih, zlostavljanih i zanemarivanih mačaka, podizanja svijesti građana te poboljšavanje odnosa između čovjeka i mačke kao kućnog ljubimca. Grupa smo mladih i ambicioznih volontera koji svoje slobodno vrijeme provodimo zbrinjavajući i pomažući napuštenim macama. Sav rad bazira se isključivo …

Pogledajte stranicu »

IMG_8789

Privremeni udomitelji

  Da biste postali privremeni udomitelj ne morate imati iskustva sa mačkama, ali morate biti voljni naučiti potrebno o njima, njihovom ponašanju, te naučiti kako pravilno o njima skrbiti. Jer baš ste VI kao privremeni udomitelj onaj čovjek koji će napuštenoj maci izliječiti dušu i slomljeno srce te joj vratiti vjeru u ljude. Zašto ste nam …

Pogledajte stranicu »