Mačići,  Novosti,  Udomi

Livio

Livio je jedan od 3 bebe koje su zajedno sa mamicom spašene iz firme u Majerju (https://web.facebook.com/…/a.445435397…/4454320307932605), a stigli su nam kao 4.mačja obitelj. Uskoro pune 8 tjedana, očišćeni su od parazita i krajem tjedna ih čeka prva pikica protiv zaraznih bolesti a nakon koje su spremni za nove domove! Zahvaljujući programu kumstva i vašim donacijama zbrinuti su sa hranom i pokriveni su antiparazitici i prva vakcina, hvala vam, bez vas to doista ne bi mogli!
Prednost dajemo udomiteljima koji bi ih uzeli u paru ili već imaju jednu macu! Naučeni su na pijesak, kućne su mace sa strogo kontroliranim izlascima u dvorištu. Sve naše mace udomljuju se uz određenu proceduru, provjeru uvjeta (na način da mace osobno vozimo u nove domove i upoznamo se osobno) i potpisivanjem ugovora, a o čemu više možete pročitati na linku: https://sklonistedobrote.hr/procedura-udomljavanja/
Zašto to radimo na taj način? Nebi vjerovali, ali unatoč tome što smo u 21.stoljeću i dalje postoje zločesti ljudi, postoje neodgovorni vlasnici i oni koje mace ne smatraju ravnopravnim članovima obitelji (već ih žele samo iz neke osobne koristi – npr. za lov miševa ili kao igračku za dijete u tom momentu).
Koje su posljedice udomljavanja takvim ljudima?
– mace nerijetko OPET završe na ulici (kada dijete više nije zainteresirano za mače npr.),
– ili opet na našoj skrbi ili skrbi drugih udruga, a vrlo često i u teškim slučajevima zapuštenosti, ozlijeđene ili bolesne što onda sve dodatno košta udruge (odnosno donacijski novac se troši na to umjesto na kastracije npr.)
– završe nekastrirane i dalje se razmnožavaju i stvaraju nova napuštena legla mačića koji opet završe na ulici,
– ukoliko i ne završe na ulici – moramo biti realni i svijesni da nema dovoljno dobrih udomitelja za SVE mačiće, a ukoliko se i vlasnici potrude udomiti ih u “dobre ruke” – onda svi oni na ulici upravo ostaju bez tog udomiteljskog mjesta (zato je izuzetno bitno kastrirati vlasničke mace),
– nerijetko završe polomljeni ili uginu (jer je teško bilo postaviti mrežu na prozoru) ili se otrovaju od otrova za štakore, dohvati ih susjedov pas, stradaju pod kotačima automobila…
Ne moramo vam govoriti da u takvim trenucima našim volonterima koji su čuvali mace i koji se svakodnevno bore spasiti ih pucaju srca, slamaju se iznova i iznova.
Mi to ne želimo.
Želimo da naše mace koje smo spasili zahvaljujući našim volonterima i donatorima budu ravnopravni članovi obitelji, budu kod odgovornih vlasnika koji će mace voditi veterinaru, kastrirati ih na vrijeme i koji neće dozvoliti da zbog bahatosti završe mrtve.
Razumijemo da se i tada mogu desiti nezgode, ali jedno je nezgoda, a drugo je svijesno izlaganje riziku.
Ako netko to ne može razumijeti (jer znamo da mnogi nemaju pojma kakav trud, rad, koliko vremena, neprospavanih noći, ljubavi i slomljenih srca stoji iza ovog “posla”) nema problema, spasite prvo mače koje nađete na ulici i mi ćemo biti presretni, a vi ćete “izbjeći” proceduru.
Ovim putem se želimo zahvaliti svim našim udomiteljima koji s razumijevanjem otvore vrata svojih domova za naše volontere i naše mace, te brinu o njima kako bi se treba brinuti o članovima obitelji. ❤️