Mačje bolesti i savjeti,  Novosti,  Udomljavanje

Bolje dva nego jedan!

Iako mnogi ne znaju, mačke su zapravo vrlo društvene životinje!

U prirodi neke divlje mačke žive pojedinačno, no neke žive u zajednicama. Današnja istraživanja, a i naše iskustvo pokazalo je da su mačke koje žive u zajednici vrlo složne, pomažu jedna drugoj, zabavljaju jedna drugu i sl. Pa tako, nerijetko imamo slučaj kada dvije ženke (mama – kćer, mama – sestra) prilikom istovremene gravidnosti potpomažu jedna drugoj, a kasnije znaju othranjuju jedna drugoj mačiće!

Danas, u svijetu žurbe i nedostatka vremena, mnogi ne žele imati kućnog ljubimca jer smatraju da se im neće moći dovoljno posvetiti. No, ukoliko imate prostora, volje i ljubavi – UDOMITE DVIJE MAČKE! Mačke nisu kao psi, relativno su samostalne i ukoliko imaju društvo još jedne mačke vrlo će se dobro snaći i zadovoljiti u praznom stanu.

Dvije mačke, najbolje je uzeti dvije sekice iz istog legla, no nije nužno da su istog spola, niti da su iz istog legla, poželjno je da su iste ili slične dobi zbog lakšeg sporazumijevanja i sličnih interesa (starija mačka voli više vremena provoditi spavajući, dok će mačići znatiželjno istraživati i tražiti pažnju).

Ukoliko imate jednu mačku, a želite i imate mogućnosti udomiti još jednu, bitno je da svojem starosjediocu date vremena da se prilagodi i da prihvati pridošlicu. Ne možete očekivati da će u roku 5 sati oni biti najbolji prijatelji (iako i to je mogućnost). Polako, bez žurbe, bez forsiranja, dajte vremena da starosjedioc istraži tko je i što želi nova mačka na njegovom teritoriju. Nakon nekoliko dana istraživanja, kada oboje shvate da u vašem domu imaju sigurnost, hranu, ljubav i sve potrebno, te da iz toga mogu izvući korist – zabavu, vrlo vjerojatno će se sprijateljiti. Naravno, postoje slučajevi kada mačka nikada neće moći prihvatiti novu mačku.

S obzirom da su mačke male životinje, nisu i nikada neće narasti kao npr. neki psi – ima pasmina koje mogu težiti i do 60 kg, trošak ukoliko imate dvije mačke otprilike je isti kao da imate manjeg psa. Za ljubav i zabavu koju će mačke pružiti jedna drugoj, naučiti jedna drugu neke stvari te vama pružiti sreću i uštedjeti vam živce. Vjerujte, isplati se potrošiti za dvije 🙂

Ukoliko želite udomiti javite nam se na e-mail: udrugasklonistedobrote@gmail.com