Procedura udomljavanja

Program udomljavanja složen je proces koji zahtjeva puno iskustva rada sa mačkama i ljudima. Ponekad je vrlo teško procijeniti nepoznatu osobu da li je podobna za udomljavanje određene životinje ili nije. U nekim zemljama potencijalni udomitelji prolaze višestruke testove, ispitivanja, druženja sa životinjama, edukacije, tečajeve kako bi se utvrdilo jesu li podobni za udomljavanje. Kod nas je takav način još uvijek apstraktan te se moramo prilagoditi sustavu.

Kada određenoj mački tražimo dom, ovisno o njenom karakteru, dobi, spolu određujemo koja bi okolina bila najbolja za nju samu. Poneke mačke odlično se slažu sa drugima, dok neke žele samoću i mir i ne podnose druge životinje. Neke mačke više vole pse, a neke ne. Ovisno o tim i ostalim čimbenicima potencijalni udomitelji koji se jave za određenu mačku odgovaraju na neka jednostavna pitanja.

Prije nego uopće razmislite o udomljavanju mačaka morate znati da su mačke živa bića, jedu, piju, obavljaju nuždu, imaju karakter, treba ih naučiti, odgojiti, trebaju pažnju, trebaju veterinarsku skrb tokom cijelog svojeg života, treba im dati vremena da se naviknu i najbitnije od sve, ne možete ih izaciti ili zamijeniti kada vama to odgovara. Koji su naši uvjeti udomljavanja? Pročitajte ovdje! 

Udomljavanje životinje potencijalni udomitelj ne plaća ništa, ali je obvezan potpisati Ugovor o udomljavanju kojim se obavezuje brinuti o životinji po pravilima koja smo mi odredili. Uvjete udomljavanja pročitajte ovdje.

Ukoliko se potencijalni udomitelj slaže sa uvjetima te potpisivanjem Ugovora, mačka je pronašla svoj novi dom.

Iskustva mnogih udruga za zaštitu životinja i volonteri potvrđuju kako neke mačke, te općenito životinje lakše, a neke teže pronalaze dom. Tako će crna mačka, bez obzira na njen odličan karakter i osobine, puno duže čekati na dom nego bijela ili žuta mačka. Također mačke s invaliditetom vrlo će teško pronaći svoje udomitelje samo zbog toga jer nemaju oko, nogu ili rep. Takve mačke potpuno normalno funckioniraju bez obzira na svoj nedostatak.

Razbijte svoje predrasude, udomite “teže” udomljive mace, pružite i njima šansu.

 

 

 

 

 

 

6 komentara

  • Śtefica Kuzmić

    Imala sam macka 6 godina bio je kucni macak ali je isao i van kada je htio prije 4 mjeseca mi ga je udario auto sada bi zeljela udomiti macku i nebi ju pustala daide sama van zivim u Varazdinu u zgradi podstanar sam bila bi vam zahvalna kada bi mi macu vi mogli dovesti hvala unaprijed molim vas da me obavijestite da mogu sve pripremiti za macu Pammy srdacan pozdrav

  • Silvana

    Rado bi udomila bijelog mačka, i garantirano je da će mu biti dobro u mom domu,gdje se slažu i mace i psi.Mace 4 ne idu van a navečer svi dođu kući koji su najviše oko kuće i u dvorištu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.