Privremeni udomitelji

Privremeni udomitelji ili kako ih mi od milja zovemo “tete i stričeki čuvalice” su posebne osobe koje nama, a samim time i napuštenim mačkama, omogućavaju onu usputnu stanicu, koja je potrebna da se životinja oporavi, socijalizira, izliječi te krene dalje – u novi dom.

Da biste postali privremeni udomitelj ne morate imati iskustva sa mačkama, ali morate biti voljni naučiti potrebno o njima, njihovom ponašanju, te naučiti kako pravilno o njima skrbiti. Jer baš ste VI kao privremeni udomitelj onaj čovjek koji će napuštenoj maci izliječiti dušu i slomljeno srce te joj vratiti vjeru u ljude.

Zašto ste nam potrebni? Već i ptičice na grani znaju da još nemamo sklonište, te da smo iz tog razloga ograničeni na vrlo malen broj mačaka koje možemo primiti na našu skrb pa tako uvijek bude manjka prostora i ljudstva, a više onih napuštenih i ostavljenih na ulici. Vi to možete promijeniti!

Što je potrebno da postanete teta ili striček čuvalica?

Zapravo, to nije ništa teško niti strašno 🙂 ne trebate imati ogromne kučerine i plaću od 10 000 kn jer mi ćemo vam osigurati SVE (za macu, ne plaću i ogromnu kuću :))

Sve što trebate je jedna zasebna prostorija ukoliko imate svoje životinje koje držite u kući/stanu, a maca k vama dolazi dirketno sa ulice (ukoliko je već bila kod nekog volontera prije, ovo je preporučljivo zbog lakše prilagodbe). Ukoliko nemate svojih životinja, novu pridošlicu možete odmah (iako ne morate) pustiti po cijelom stanu/kući.

Odraslu macu potrebno je nahraniti dva puta dnevno, dok mačićima treba češće davati obroke. Naša je preporuka u početku nositi hranu maci, barem prvih par dana da ona može povezati vas i hranu (dakle nešto pozitivno za nju) jer moramo imati na umu da je tim macama sve novo i nepoznato. Kasnije možete ostaviti punu zdjelicu suhe hrane konstantno + uvijek naliti čistu frišku vodu, a mokru hranu  (vrećice, konzervice) kao i poslastice npr. davati povremeno (ujutro, navečer, jednom tjedno, jednom mjesečno…).

Maci je potrebno osigurati kutiju sa pijeskom kojega treba redovno čistiti (2 puta dnevno). Kad se radi o samo jednoj maci, ovisno o veličini kutije za pijesak i kvaliteti pijeska, ponekad je dovoljno pijesak čistiti samo jednom dnevno iako uvijek preporučamo dva puta. Za hranjenje i čišćenje potrebno vam je 10tak minuta posla.

Ako svaki dan odvojite još nekoliko minutica na maženje, češljanje, igru potpuno ćete upotpuniti maci život, a vjerujte nam osjećat ćete veliku sreću zbog toga!

Što ako su bolesni? 

Veterinarski pregled, kao i troškove liječenja pokrivamo mi. Veterinar će za doma dati terapiju koje ćete se vi morati pridržavati i biti odgovorni te slušati savjete veterinara i iskusnih volontera.

Mi smo tu za vas, te vam stojimo na raspolaganju 24/7 za bilo kakav savjet ili pomoć i to ne samo oko terapije!

Mace se ne udomljavaju bolesne, nakon prikladne terapije, maca ide na kontrolu te ukoliko je zdrava tada kreće potraga za novim domom.

Kod trudnica! Što sa mačićima kada dođu na svijet? 

Prvih 3 tjedna vjerovali ili ne, vi nemate nikakve brige sa njima – sve obavlja mama. Jedino što bi bilo preporučljivo je mijenjanje dekice u košari da im bude čisto.

Naravno, od kada se oni pojave u košarici vi se možete sa njima maziti, govoriti im – odnosno družiti se s njima jer to su i prvi koraci u socijalizaciji mačića sa ljudima i to bi bilo vrlo poželjno.

Zatim će vam krenuti trčati po stanu/kući/prostoriji pa ćete morati malčice pripaziti na njih da ih ne zgazite jer naravno da se motaju oko nogu, da vam ne pobjegnu van ili da vam se ne ovjese za nogavicu što je zapravo slatko. Sa oko mjesec dana ili malčice više ili manje, možda će mačići probati krenuti grickati krekerčiće pa im također možete ponuditi i mokru hranu za mačiće. Oni će i dalje sisati majčino mlijeko i neće biti ovisni o vašem obroku, ali će im sve više trebati dopuna.

I mačići će jako jako brzo (čim prohodaju) naučiti koristiti kutiju s pijeskom, njima je to u genima!

Koliko dugo će biti kod vas?

Ukoliko ste uzeli mamu macu sa mačićima, oni obavezno 2 mjeseca moraju biti sa mamom i sisati njeno mlijeko bez obzira što su možda već naveliko sa mjesec i pol krenuli jesti mačju kupovnu hranu. Majčino mlijeko izvor je svih nutritivnih tvari i tvari koje grade mačićima imunitet te ni jedna zamjenska niti kupovna hrana ne može to nadoknaditi.

Iako, idealno bi bilo da su mačići kod vas do udomljenja, sasvim nam je prihvatljivo da su kod vas barem prva 3 mjeseca kad će dobiti sva potrebna zaštitna cjepiva. No ni to nije nužno. Možemo se dogovoriti da uskočite sada pa ih kasnije premjestimo u drugi privremeni smještaj iako morate imati na umu da je to stres za sve nas, za macu i mačiće. Ali nije nemoguće. Samo morate na početku točno reći koliko dugo možete čuvati macu i mačiće.

To također vrijedi za sve mace (ne samo mačiće, mame mace..). Idealno bi bilo do udomljenja, no prvih 2 mjeseca je također jako prihvatljivo. Kada je u pitanju život miceka i prvih par dana/tjedana može itekako puno značiti dok ne smislimo što i kako dalje. Najbitnije je da i vi imate razumijevanja.

Što sve morate kupiti?

NIŠTA! Baš N – I – Š – T – A ! Onog trenutka kad se javite za smještaj, mi organiziramo prijevoz, pokupimo macu, idemo s njom kod veterinara, obavimo pregled i dolazimo do vas. Ili nekim drugim redoslijedom, ovisno koji je dan u tjednu 

Sa macom donosimo kutiju za pijesak, lopaticu za čišćenje, pijesak, zdjelice, hranu (suhu, mokru i poslastice), košaru, barem 4-5 dekica i igračke.

Dajemo vam upute još jednom kako i zašto i ostavljamo svoje brojeve telefona (koji su vam uvijek i dostupni na web stranici: www.sklonistedobrote.hr) tako da nas možete kontaktirati u bilo koje doba noći ili dana ukoliko se nešto događa sa macom ili imate bilo kakva pitanja.

Naravno, ne moramo vam govoriti da VETERINARSKE TROŠKOVE POKRIVAMO MI.

Iako sve osiguravamo, svaka vaša pomoć i angažman uvijek je dobrodošao.

Što još očekujemo od vas?

Odgovornost i suradnja. To nam je najbitnije, da se držite onoga čega smo se dogovorili u početku i ako postoji problem, ako nešto iskrsne da na vrijeme i pravilno može odreagirati.

Možda ćemo vas zamoliti za prijevoz ukoliko ste tu u mogućnosti pomoći (npr. do veternara, do novog doma i sl.), te ćemo vas zamoliti možda za pokoju sličicu ako mi nećemo stići do vas.

Možda ćemo vas zamoliti da nakon što svi budu spremni za novi dom, netko dođe do vas pogledati macu (ali tu možemo prisustvovati i mi) kao potencijalni udomitelj.

I to je sve! Ništa više.

Možete li učiniti nešto više ako želite?

Dapače. Možete i vi kupiti hranu, pijesak. Možete kupiti igračkice ili ih napravite doma sami ako ste kreativni. Možete sa njima provoditi cijele dane ako imate vremena jer volje vjerujemo da imate!

Možete tražiti udomitelje, sami oglašavati, dijeliti, pitati, lijepiti plakatiće i sl.

Možete nam u početku reći ako ne trebate zdjelice, kutiju za pijesak ili košaru i sami to osigurati.

Možete djelomično pokriti veterinara ili postati kum/a tim macama.

Možete imati i više miceka na skrbi, ne jednu mamu macu sa mačićima – ali to sve ovisi i o broju i veličini prostorija.

Možete, ali ne morate.

To bi bilo sve, ukoliko imate svakodnevno pola sata do sat vremena, dobru volju i prostor – pomozite macama i pružite im privremeni smještaj. Jer jedino im zajedno možemo pomoći!

Svi zainteresirani za tete i stričeke čuvalice javite nam se natrag na e-mail: udrugasklonistedobrote@gmail.com sa informacijama:

  1. Koju macu želite čuvati?
  2. Ako ne možete pomoći sa macama trudnicama i mačićima, možete li sa nekom drugom? (npr. odrasla maca, jedan mačić i sl.)
  3. Od kad do kad možete čuvati macu/e? 
  4. Što sve trebate za smještaj? (da li trebate sve od zdjelica do veterinara ili samo dio potrebnih stvari?)
  5. Možete li stalno/privremeno pomoći sa prijevozom ili nemate uopće tu mogućnost?
  6. Ako želite još nešto dopuniti ovdje, slobodno 

Ukoliko trenutno ne možete čuvati macu, ali mislite da bi mogli – prijavite se kao teta i striček čuvalica, a mi ćemo vas po potrebi kontaktirati! Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnice na http://tinyurl.com/prijavnica-sklonistedobrote.

Hvala vam unaprijed od svih spašenih maca i onih koje ćete spasiti!