Zbrinjavanje maca sa ulice

Udruga NEMA sklonište, odnosno azil, a “Sklonište dobrote” trenutno je samo ime udruge. Funkcioniramo po principu privremenih domova te smo iz tog razloga ograničeni na vrlo malen broj životinja.

Kako zbrinjavamo mačke sa ulice?

DOJAVA

Najčešće putem e-maila ili poruke na Facebook stranici dobivamo dojavu o pronalasku mačke. Što je bitno da vi učinite kad pronađete NAPUŠTENU MAČKU?

 1. Poslikajte životinju, čim je bolje moguće.
 2. Odredite starost i spol životinje.
 3. Opišite u kakvom je zdravstvenom stanju životinja ( da li su vidljive ozljede, rane, gnoj u očima…)
 4. NIKADA OZLIJEĐENU I RANJENU ŽIVOTINJU NE OSTAVLJATE SAMU NA CESTI! Ili pričekajte da netko od naših volontera dođe ili je uzmite kod sebe pa ćemo je mi naknadno preuzeti.
 5. Pokušajte mački pronaći privremeni smještaj u slučaju ako mi nemamo prostora za prihvat nove mačke (pokrivamo sve troškove za tu mačku, nama je potreban samo smještaj).

ZBRINJAVANJE

 1. Nakon što smo pronašli smještaj za mačku, prvi korak je odlazak na pregled. Ukoliko je mačka ranjena ili ozlijeđena i potrebno joj je pružiti HITNU veterinarsku skrb, tada se rješenje za smještaj traži kasnije, nakon pregleda i sanacija rana/ozljeda.
 2. Ukoliko se nakon pregleda ustanovi da je mačka zdrava, čisti se od vanjskih i unutarnjih nametnika.
 3. Mačka bez obzira što u tom trenutku nema simptome bolesti, mora proći KARANTENU, odnosno mora biti izolirana od drugih životinja 14 dana (većina virusnih ili bakterijskih bolesti izađe na vidjelo u roku tih 14 dana te se karantenom spriječava širenje bolesti na druge mačke).
 4. Mačka se oglašava putem medija, te se traži vlasnik. Ukoliko se vlasnik ne nađe ili ne javi u zakonskom roku, mačka traži dom (pod uvjetom da je zdrava).
 5. Ukoliko mačka prođe karantenu bez ikakvih simptoma bolesti, cijepi se protiv zaraznih bolesti te se polako privikava na suživot s drugim mačkama i kreće potraga za udomiteljem.
 6. Mačka je na skrbi udruge sve dok se ne pronađe potencijalan udomitelj. 

UDOMLJAVANJE

Prilikom udomljavanja potpisuje se ugovor o udomljavanju kojim se udomitelj obavezuje pravilno brinuti o mački, propisano Zakonom o zaštiti životinja te uvjetima koje zahtjeva udruga.

NAKON UDOMLJENJA

To što je životinja udomljena, ne znači da ćemo zaboraviti na nju i više se nikad ne osvrnuti. Puno je truda uloženo u sve životinje i one su u našim srcima. Tako se nakon udomljenja moramo uvjeriti da li su udomitelji zaista takvi kakvi su se činili na prvi pogled i da li su životinje pravilno zbrinute.