Mačje bolesti i savjeti,  Tko smo i što radimo

Cijepljenje/vakcinacija mačaka – bolje spriječiti nego liječiti!

Cijepljenjem kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka, smanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti njihov život.

Cjepivom u organizam unosimo umrtvljenog ili oslabljenog uzročnika bolesti (postoje atenuirana-živa, ali na neki način uslabljena cjepiva i mrtva (npr. bjesnoća)) i tako potičemo organizam da stvori antitijela koja će u budućnosti štititi organizam od nastanka te iste bolesti. Aktivna antitijela se uglavnom stvaraju 10 do 14 dana po cijepljenju, a taj period ovisi od vrste cjepiva, imunog statusa, tj. općeg zdravstvenog stanja životinje. Tzv. “cijepni protokoli” ovise o mnogo faktora, a jedan od najbitnijih su opće zdravstveno stanje životinje, dob i način držanja. 

Cjepiva uvrštavamo u 3 kategorije: osnovna cjepiva, izborna cjepiva i nepreporučena cjepiva.

Osnovna cjepiva (core, recommended) su ona za koja se podrazumijeva da bi svaka mačka trebala primiti. Tu spadaju cjepiva protiv bjesnoće (u nekim državama ne), panleukopenija mačaka (zarazni enteritis mačaka), rinotraheitis mačaka (FHV – 1) i infekcija calicivirusom mačaka (FCV). Danas na tržištu postoji i četverovalento cjepivo koje uz ove 3 nabrojene najčešće mačje zarazne bolesti (FPV, FHV – 1 i FCV) uključuje i uzročnika klamidioze.

Cijepni protokol za mačiće

Osnovno cijepljenje (primovakcinacija) se provodi kod mačića starijih od 8 tjedana a zatim nastavljamo sa dvokratnim cijepljenjem u razmaku od 3-4 tjedna, pa tako mačić 3. cjepivo prima između 14.-16. tjedna starosti. Mačići sa 8 do 12 tjedana starosti sadrže kolostralna antitijela koja su primili od majke i ona ih štite. Kada mačić primi primovakcinaciju mi ne možemo točno biti sigurni koliko je majčinih anitijela “ostalo”. Ukoliko ih ima više – mačić neće razviti puno svojih vlastitih antitijela na cjepivo, pa je upravo iz tog razloga ključno docjepljivanje!  

Mačiće mlađe od 8 tjedana može se cijepiti s tim da se nakon prve doze cjepivo daje svaka 3 – 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 16 tjedana. Docjepljivanje (revakcinacija) se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja obavezna je revakcinacija (booster doza) za 12 mjeseci, te nakon toga svake 3 godine.

BITNO!

Prije svakog cjepljenja mačku je potrebno prethodno očistiti od nametnika, pregledati i cijepiti se smiju samo zdrave mačke.

Odrasle mačke (odnosno starije od 4.mjeseca) potrebno je cijepiti jednom ali uz obaveznu revakcinaciju za 12 mjeseci. Što se tiče panleukopenije, takva zaštita za odraslu macu je dovoljna, naime treba imati na umu da zaštita protiv rinotraheitisa i infekcije calicivirusom mačaka nije nikad potpuna, ali se docjepljivanjem uvelike umanjuju simptomi i težina bolesti ukoliko dođe do infekcije.

Izborna cjepiva

U izborna cjepiva (non – core, optional) ubrajamo cjepiva protiv zarazne leukemije mačaka (FeLV), Bordetelle bronchiseptice i Chlamydophile felis te njihova aplikacija uvelike ovisi o geografskom području, načinu držanja i kretanja životinje, te njenoj izloženosti i rizicima prema određenim zaraznim bolestima.

Što se tiče cjepljenje mačaka protiv leukemije (FeLV-a) provodi se najranije u dobi od 9 tjedana s revakcinacijom za 3-4 tjedna. Mačke koje imaju mogućnost slobodnog kretanja, tj. izlaženja u prirodu imaju veći rizik od infekcije ovim virusom budući da se zaraza prenosi međusobnim socijalnim kontaktom. Zbog svega navedenog preporučljivo je mačiće testirati na prisustvo ove bolesti prije provođenja primovakcinacije.

Nepreporučena cjepiva

Cjepiva protiv mačje imunodeficijencije (FIV), zaraznog peritonitisa mačaka (FCoV) i Giardie ne preporučaju se primjenjivati zbog nedovoljno znanstvenih dokaza za njihovu opravdanost.

Napomena: 

Ukoliko spašavate mačke sa ulice te postoji veliki rizik infekcije ovim virusima (naglasak na panleukopeniju), tada se preporuča cijepljenje svih mačaka odmah pri dolasku te je nebitno da li je životinja prethodno očišćena od nametnika ili je prisutna neka manja infekcija, odnosno cijepljenjem van okvira nekakvih “pravila” u ovom slučaju opet smanjujete šanse da oboli od opake virusne bolesti i spasite joj život.

Pazite svoje ljubimce, volite ih i mazite! Budite odgovorni i osigurajte im adekvatnu veterinarsku skrb i prevenirajte gadne bolešćuge pravovremenim cijepljenjem! 

Uplatom donacije u iznosu od 80,00 kn pokrivate cijepljenje i docjepljivanje za 1 mačku na skrbi udruge Sklonište dobrote! 

Doniraj i ti – budi dio kotačića dobrote! 

Podaci za uplatu: 

Udruga Sklonište dobrote
HR9623400091110790897
model: 00 ili 99, poziv na broj: datum uplate
SWIFT(bic): PBZGHR2X (za uplate iz inozemstva)
Paypal: udrugasklonistedobrote@gmail.com
Opis: Cijepljenje/vakcinacija  

! ! ! HVALA ! ! ! 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.