Mačje bolesti i savjeti,  Tko smo i što radimo

Cijepljenje/vakcinacija mačaka – bolje spriječiti nego liječiti!

Cijepljenjem kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka, smanjujemo mogućnost pojave niza zaraznih bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti njihov život.

Cjepivom u organizam unosimo umrtvljenog ili oslabljenog uzročnika bolesti (postoje atenuirana-živa, ali na neki način uslabljena cjepiva i mrtva (npr. bjesnoća)) i tako potičemo organizam da stvori antitijela koja će u budućnosti štititi organizam od nastanka te iste bolesti. Aktivna antitijela se uglavnom stvaraju 10 do 14 dana po cijepljenju, a taj period ovisi od vrste cjepiva, imunog statusa, tj. općeg zdravstvenog stanja životinje. Tzv. “cijepni protokoli” ovise o mnogo faktora, a jedan od najbitnijih su opće zdravstveno stanje životinje, dob i način držanja. 

Cjepiva uvrštavamo u 3 kategorije: osnovna cjepiva, izborna cjepiva i nepreporučena cjepiva.

1. Osnovna cjepiva (core, recommended) su ona za koja se podrazumijeva da bi svaka mačka trebala primiti. Tu spadaju cjepiva protiv bjesnoće (u nekim državama ne), panleukopenija mačaka (zarazni enteritis mačaka), rinotraheitis mačaka (FHV – 1) i infekcija calicivirusom mačaka (FCV). Danas na tržištu postoji i četverovalento cjepivo koje uz ove 3 nabrojene najčešće mačje zarazne bolesti (FPV, FHV – 1 i FCV) uključuje i uzročnika klamidioze. Jedan od naših uvjeta udomljenja mačaka je upravo redovno preventivno godišnje cijepljenje mačaka protiv zaraznih bolesti, a mislimo upravo na ove navedene – panleukopeniju, rinotraheitis (herpesvirus) i calicivirus! 

Cijepni protokol za mačiće

Osnovno cijepljenje (primovakcinacija) se provodi kod mačića starijih od 8 tjedana a zatim se nastavlja sa dvokratnim cijepljenjem u razmaku od 3-4 tjedna, pa tako mačić 3. cjepivo prima između 14.-16. tjedna starosti. Mačići sa 8 do 12 tjedana starosti sadrže kolostralna antitijela koja su primili od majke i ona ih štite. Kada mačić primi primovakcinaciju mi ne možemo točno biti sigurni koliko je majčinih anitijela “ostalo”. Ukoliko ih ima više – mačić neće razviti puno svojih vlastitih antitijela na cjepivo, pa je upravo iz tog razloga ključno docjepljivanje i jedna (prva, primovakcinacija) doza cjepiva nije dovoljna za zaštitu kod mačića! Ukoliko je mačić stariji od 12 tjedana, dovoljno je docijepiti jednokratko u razmaku od 3-4 tjedna od primovakcinacije.

Mačići: 

  1. cjepivo (primovakcinacija) u starosti od 7-8 tjedana
  2. cjepivo (docijepljivanje) za 3-4 tjedna od primovakcinacije
  3. cjepivo za 3-4 tjedna od 2. doze 
  4. cjepivo za godinu dana (booster doza).

Napomena: Mačiće mlađe od 8 tjedana može se cijepiti najranije sa 4 tjedna starosti s time da se nakon prve doze cjepivo preporučuje docijepljvianje svaka 3 – 4 tjedna sve dok životinja ne navrši 16 tjedana. Docjepljivanje (revakcinacija) se provodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovnog cijepljenja obavezna je revakcinacija (booster doza) za 12 mjeseci, te nakon toga svake 3 godine ili češće, ovisno o uvjetima držanja.

BITNO!

Prije svakog cjepljenja mačku je potrebno prethodno očistiti od nametnika, pregledati i cijepiti se smiju samo zdrave mačke.

Odrasle mačke (odnosno mačići stariji od 4.mjeseca) potrebno je cijepiti jednom, ali uz obaveznu revakcinaciju za 12 mjeseci. Što se tiče panleukopenije, takva zaštita za odraslu macu je dovoljna, naime treba imati na umu da zaštita protiv rinotraheitisa i infekcije calicivirusom mačaka nije nikada potpuna, ali se docjepljivanjem uvelike umanjuju simptomi i težina bolesti ukoliko dođe do infekcije, pa je i kod mačića starijih od 4 mjeseca preporučljivo docijepljivanje.

2. Izborna cjepiva

U izborna cjepiva (non – core, optional) ubrajamo cjepiva protiv zarazne leukemije mačaka (FeLV), Bordetelle bronchiseptice i Chlamydophile felis te njihova aplikacija uvelike ovisi o geografskom području, načinu držanja i kretanja životinje, te njenoj izloženosti i rizicima prema određenim zaraznim bolestima.

Što se tiče cjepljenje mačaka protiv leukemije (FeLV-a) provodi se najranije u dobi od 9 tjedana s obaveznim docijepljivanjem / revakcinacijom za 3-4 tjedna. Mačke koje imaju mogućnost slobodnog kretanja, tj. izlaženja u prirodu imaju veći rizik od infekcije ovim virusom budući da se zaraza prenosi međusobnim socijalnim kontaktom. Zbog svega navedenog preporučljivo je mačiće testirati na prisustvo ove bolesti prije provođenja primovakcinacije jer ukoliko je mačka već zaražena, cjepivo nije efikasno.

Napomena: Mačke koje se drže isključivo kao kućne mačke, strogo bez izlazaka van i nisu u kontaktu sa drugim mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa (uključujući i status FIV/FeLV-a) nije potrebno cijepiti protiv zarazne leukemije mačaka (FeLV) jer nema rizika od infekcije! 

3. Nepreporučena cjepiva

Cjepiva protiv mačje imunodeficijencije (FIV), zaraznog peritonitisa mačaka (FCoV) i Giardie ne preporučaju se primjenjivati zbog nedovoljno znanstvenih dokaza za njihovu opravdanost.

 

Napomena za udruge i volontere: 

Ukoliko spašavate mačke sa ulice te postoji veliki rizik infekcije ovim virusima (naglasak na panleukopeniju), tada se preporuča cijepljenje svih mačaka odmah pri dolasku (nulti dan) te je nebitno da li je životinja prethodno očišćena od nametnika ili je prisutna neka manja infekcija, odnosno cijepljenjem van okvira nekakvih “uobičajenih pravila” u ovom slučaju opet smanjujete šanse da oboli od opake virusne bolesti i spasite joj život. Takav protokol naziva se “shelter medicine” protokolom i izuzetno je bitno da ga primjenjuju svi koji zbrinjavanju napuštene i bolesne životinje sa ceste. 

Pazite svoje ljubimce, volite ih i mazite! Budite odgovorni i osigurajte im adekvatnu veterinarsku skrb i prevenirajte gadne bolešćuge pravovremenim cijepljenjem! 

Više o protokolima cijepljenja i “shelter medicine” protokolu možete pročitati ovdje

 

Volonteri udruge “Sklonište dobrote” primjenjuju “shelter medicine” protokol cijepljenja i iz tog razloga izuzetno je bitno da u svakom trenutku imamo mogućnosti osigurati zaštitno cjepivo za naše nove (ali i stare) štićenike. Tu možeš pomoći i ti! 

Uplatom donacije u iznosu od 80,00 kn pokrivate cijepljenje i docjepljivanje za 1 mačku na skrbi udruge Sklonište dobrote! 

Doniraj i ti – budi dio kotačića dobrote! 

Podaci za uplatu: 

Udruga Sklonište dobrote
HR9623400091110790897
model: 00 ili 99, poziv na broj: datum uplate
SWIFT(bic): PBZGHR2X (za uplate iz inozemstva)
Paypal: udrugasklonistedobrote@gmail.com
Opis: Cijepljenje/vakcinacija  

! ! ! HVALA ! ! ! 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)