Mačje bolesti i savjeti,  Novosti

Debljina kod mačaka

Debljina je sve češći problem u mačaka koje vlasnici rijetko doživljavaju kao bolest iako bi trebali. Pretilost je svako povećanje od 15% od idealne težine te pogađa čak više od 35% populacije mačaka.

Pretilost nije samo “problem izgleda” već je uzrok mnogih bolesti kao što su:

– dijabetes (šećerna bolest) – 4 puta veći rizik kod pretilih mačaka

– bolesti koštanog sustava i zglobova – 3 puta veći rizik kod pretilih mačaka

– bolesti srca i dišnog sustava,

– povećani rizik kod operacija odnosno anestezije,

– povećana mogućnost pojave mokraćnih kamenaca,

– jetrene bolesti (tzv. “masna jetra”) i mnoge druge.

Salo nije samo dodatna tjelesna težina već ono proizvodi brojne hormone i ostale tvari koje ulaze u krvotok i utječu na čitav organizam. Životinja koja ima prekomjernu tjelesnu težinu je u stalnom stanju upale te je kao takva podložnija raznim bolestima. Pretile životinje žive u prosjeku 10-15 % kraće nego životinje normalne tjelesne težine što bi za životinju koja bi živjela 14 godina značilo gotovo 2 godine. Želite li svojoj mački uskratiti 2 godine života? Sigurni smo da ne.

Poznato je da su sterilizirane/kastrirane mačke sklonije debljanju jer sterilizacija usporava metabolizam te potiče apetit. No ovdje vi kao odgovoran vlasnik svoje mačke igrate veliku ulogu. Ukoliko vidite da je vaša mačka sklona debljanju te jede puno hrane ili se deblja, morate joj početi kontrolirati količinu obroka.

Osim kastracije, poznato je da gotova mačja hrana dostupna u trgovinama, sadržava puno ugljikohidrata koje mačke ne bi smjele jesti, barem ne u tolikoj mjeri. Pomno čitajte sastojke na hrani koju dajete svojoj mački te obratite pozornost na udio proteina te njihov izvor (proteini mogu biti i biljnog porijekla npr. od soje).

Mačke su mesožderi (u prirodi im je da jedu miševe i manje ptice) i oslanjaju se na nutrijente koji se pronalaze samo u životinjama – puno proteina, umjereno do malo masnoća i minimalno ugljikohidrata. Mačja tijela su prilagođena za probavljanje životinjskih proteina i masnoća. Što se ugljikohidrata tiče, iako oni daju energiju, mačke ih ne mogu dobro probaviti i koristiti kao izvor energije, pa ih treba što je više moguće izbjegavati.

Poslastice i hranjenje “od stola” jedni su od razloga debljanja vaše mačke. Općenito začinjenu hranu nemojte davati vašim ljubimicama jer osim debljine takva hrana može dovesti i do mnogih drugih problema. Poslastice pak su pune ugljikohidrata i šećera te pojačivaća okusa koji će mačku namamiti čak i kada nije gladna. Ukoliko svoju mačku želite nagraditi radije odaberite komadić sirove ili kuhane piletine/puretine/ribe.

Postoji par uputa koje pomažu u održavanju normalne tjelesne težine:

1) Pitajte vašeg veterinara o stanju tjelesne težine vašeg ljubimca pa ćete lakše doći do idealne količine hrane.

2) Hranite životinje u obrocima a ne da imaju hranu tijekom cijelog dana.

3) Čitajte uputstva proizvođača o preporučenoj količini hrane za vašeg ljubimca, ali ne za tjelesnu težinu koju sada ima (naravno ako je prekomjerna) nego za idealnu.

4) Smanjite količinu hrane nakon sterilizacije i kastracije te se posavjetujte koja bi hrana bila primjerena za vašeg ljubimca.

5) Omogućite vašem ljubimcu dovoljno fizičke aktivnosti.

6) Redovito važite životinju.

Postoje razne stranice gdje koje vam mogu pomoći u rješavanja problema sa debljinom vaše mačke.