Mačje bolesti i savjeti,  Tko smo i što radimo

MIKROČIPIRANJE MAČAKA

Odlučili smo i mi pokrenuti pitanje o mikročipiranju mačaka! Vrlo bismo rado htjeli, svaku našu macu označiti mikročipom, naime nedovoljna financijska sredstva za osnovne stvari poput pokrivanja troškova liječenja, onemogućavaju nam isto. Ali ono što možemo jest educirati vas i pokazati vam pozitivne strane mikročipiranja mačaka 🙂 🔝❓

Što je mikročip?

Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za vašeg ljubimca. On sadrži podatke, odnosno identifikacijski broj, koji se mogu očitati pomoću čitača kojeg ima svaka veterinarska služba. Identifikacijski broj otkriva podatke o skrbniku (adresa, broj telefona, OIB), kao i osnovne informacije o životinji te podatke o obavljenoj kastraciji, cijepljenju i slično. Čip se stavlja ispod kože, točnije između lopatica i netoksičan je, što znači da neće uzrokovati nelagodu ili alergijske reakcije kod vašeg ljubimca. Umetanje se provodi uz pomoć injekcije pa nalikuje cijepljenju i nije bolno. Čip ćete moći povremeno osjetiti, ovisni o veličini i težini vašeg ljubimca. Osim toga, on bi mogao migrirati s godinama, čega su svjesni i veterinari pa prilikom pronalaska izgubljene životinje, oni će pretražiti cijelo tijelo, u potrazi za mikročipom.

Zašto mikročipirati mačke?

1. Osnovni razlog je taj što vaša maca ukoliko se izgubi, ima daleko veće šanse biti vraćena vama! Vrlo često nailazimo na slučajeve da se mace zavuku pod automobile i odvezu se puno dalje nego bi nam uopće palo na pamet tražiti ih. Jednostavnim očitanjem čipa, što se može obaviti u apsolutno svakoj veterinarskoj ambulanti, takve se situacije olakšavaju i u roku nekoliko sekundi – zna se vlasnik!

2. Krađa mačaka – iako ne toliko česta situacija, kao što mislimo, no ukoliko je vaša mačka ukradena i pronađena, nedvojbeno možete dokazati vlasništvo i vratiti macu u njen prvotni dom. U situaciji gdje je pronađena slična mačka vašoj, vrlo lako se može u vrlo kratkom vremenu provjeriti da li je to vaša maca.

3. Prelaz preko granica – svaka mačka ukoliko je želite povesti sa sobom na putovanje izvan RH, mora biti označena mikročipom (i najčešće cijepljena protiv bjesnoće 21 dan prije prelaska granice)!

Jednokratno izdvajanje 90 kn za mikročip, za veću sigurnost vaše mace – isplati se! Pozivamo vas da MIKROČIPIRATE svoje mace i budete njihov odgovoran vlasnik! 🐈🐾