Novosti

Sklonište dobrote: Treba nam pomoć zajednice da napokon otvorimo sklonište za napuštene mace

Ime naše udruge “Sklonište dobrote” sugerira da imamo sklonište za mačke, odnosno objekt u kojem bi sklanjali, liječili i zbrinjavali napuštene i ozlijeđene mačke s ulica naše županije. No to je samo san koji smo od početka ugradili u ime naše udruge nadajući se da će se on jednoga dana ostvariti.

Sklonište je najkvalitetniji način skrbi za napuštene životinje, no nešto što je do sad bio san postalo je nužnost jer smo došli u takozvanu “ili/ili” situaciju – ili ćemo doista otvoriti sklonište ili ćemo morati u potpunosti prestati s radom. 

 

Želimo pomagati i volontirati, ali ne možemo više na ovaj način

 

Sklonište dobrote registrirano je kao neprofitna udruga građana i radi po principu “snađi se kako znaš”

To znači da kada dobijemo dojavu da nekoj maci treba pomoć, kao volonteri ostavljamo ono što smo u tom trenutku radili, privatnim vozilima sklanjamo macu s ceste, vozimo ju veterinaru, liječimo, kupamo i smještamo u svoje privatne domove, odnosno u domove naših teta čuvalica.

 

ℹ️ Od 2013. godine do danas kao udruga volontera, s ulica smo spasili i udomili gotovo 2000 mačaka. Samo prošle godine kastrirano je preko 600 mačaka iz projekta kastracija. Već 9 godina ovaj posao potpuno besplatno radi 30-ak volontera i teta čuvalica. Trenutno brinemo o 124 mačke od kojih je većina teško udomljiva. No koliko god mi brinuli i trudili se zajedno s dragim i brižnim ljudima koji nam iz mjeseca u mjesec financijski pomažu i doniraju za veterinarske troškove i hranu, broj mačaka koje trebaju pomoć stalno raste, troškovi rastu, a broj volontera, teta čuvalica i udomitelja ostaje isti. Naši domovi pretrpani su macama koje često trebaju 24-satnu skrb i naši ljudski i financijski resursi konstantno su na rubu snaga. Najveći i najteži problem uvijek je smještaj. Kamo smjestiti macu koja treba dugotrajno liječenje? Gdje joj pronaći sklonište, zaklon i utočište?

 

Pravne prepreke i pravilnici 📄 ⚠️

 

Zakoni i pravilnici o zbrinjavanju napuštenih životinja nisu na našoj strani i nužno je da registriramo sklonište bez kojeg naša udruga više ne može spašavati ničije mačke. Za registraciju skloništa nisu dovoljni domovi volontera, potreban je fizički, stvarni objekt, opremljen i uređen prema veterinarskim pravilnicima o uvjetima držanja i brizi za životinje. Također, do sada se naša udruga u potpunosti financirala donacijama građana. Bez registriranog skloništa mi i dalje ne možemo računati na sredstva iz proračuna gradova i općina, odnosno ne možemo sklapati ugovore s jedinicama lokalne samouprave vezano za financiranje zbrinjavanja napuštenih mačaka s njihovog područja i sav taj teret pada na leđa volontera i građana kojima je stalo.

 

Kampanja za otvaranje skloništa za mačke

 

Nailazimo na sve više prepreka i problema, ali mi i dalje želimo volontirati, pomagati i spašavati napuštene, bolesne i ozlijeđene mace. Kao nekolicina entuzijasta to ne možemo sami i treba nam pomoć najšire zajednice. Ovo je naš apel građanima, lokalnim vlastima, medijima, tvrtkama i cijeloj zajednici za pomoć da zajedno pokušamo otvoriti pravo sklonište za mace kojim bi dugoročno riješili problem zbrinjavanja životinja koje ovise isključivo o nama ljudima, o našoj empatiji i našoj želji da se njihova patnja zaustavi.

 

Shvaćamo da postoje niz drugih problema u društvu, humanost i pomoć traže se na sve strane. Shvaćamo i da se radi o puno novaca i investicija je velika, ali nakon 9 godina rada i zbog potrebe koja i dalje postoji, zbog naše gorljive želje da nastavimo u tom području pomagati i pozitivno utjecati na društvo, jednostavno moramo pokušati. Tražimo od vas financijsku pomoć, ali ne želimo na to gledati isključivo kao na trošak za kupnju kuće koja će biti buduće mačje sklonište. Zauzvrat nudimo sliku višestrukog pozitivnog učinka i dugotrajnog rješavanja problema napuštenih mačaka koje su u patnji.

 

 

 

Dugoročna dobrobit za mace, volontere i zajednicu! 

 

Otvaranje skloništa omogućilo bi:

 

– nastavak naše vizije i svrhe te našeg rada na zbrinjavanju, liječenju i udomljavanju napuštenih mačaka kroz registraciju skloništa i podizanje našeg društvenog rada na višu razinu
– da sve buduće napuštene mace naše županije mogu biti zbrinute i dobiti privremeni krov nad glavom dok ih ne izliječimo i ne udomimo u nove obitelji
– da više ni jedna maca ne završi nakon liječenja ponovno na cesti jer naše tete čuvalice nemaju više ni jedan metar prostora u svojim privatnim domovima
– da postojeće mace, stare mace i teško udomljive mace imaju što bolje uvjete života
– da pridonesemo javnom zdravlju naše županije sklanjanjem i liječenjem bolesnih životinja s cesta i hranilišta
– da o macama mogu brinuti zaposlenici skloništa i biti s njima u minimalno dvije smjene
– da možemo organiziranije i konkretnije provoditi edukaciju i volonterske akcije o važnosti skrbi o napuštenim mačkama
– da si ostvarimo pravne temelje za prijavu na širi raspon natječaja
– da se ugovorima povežemo s jedinicama lokalne samouprave u rješavanju problema napuštenih mačaka u cijeloj županiji i time osiguramo financiranje skloništa
– da s vremenom postanemo financijski samoodrživi ponudom usluga našim građanima (ambulanta, hotel za mačke i slično)
– da brigom za životinje u patnji svi zajedno pridonesemo jednom boljem i empatičnijem društvu.

 

Donirajte danas i pomozite nam da možemo nastaviti sa svojim radom

 Napuštene životinje ovise isključivo o našoj i vašoj dobroti. Visoko smo motivirani i moramo pokušati stvoriti preduvjete za još bolju skrb i još bolju brigu za njih.

 

Otvorili smo poseban žiro račun preko kojeg ćemo skupljati donacije za sklonište za napuštene mačke – za sklonište dobrote. Dobro se dobrim vraća i stoga vas molimo da nam pomognete da mace naše županije dobiju krov nad glavom, mir, samo svoju zdjelicu s hranom i samo svoju dekicu na kojoj će se moći oporaviti od ozljeda, operacija, izgladnjelosti, bolesti te čekati na sigurnom svoj zauvijek dom.

Sredstva prikupljena u ovoj kampanji utrošit će se na kupnju i prilagodbu nekretnine prema Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje Ministarstva poljoprivrede.

 

IBAN: HR81 2340 0091 5111 7670 9

Primatelj: Udruga Sklonište dobrote

Opis: ZA SKLONIŠTE 

SWIFT (bic broj za inozemne uplate): PBZGHR2X 

 

SKENIRAJ I DONIRAJ 10 KN
     SKENIRAJ I DONIRAJ 10 KN

 

 

 

 

 

 

    SKENIRAJ I DONIRAJ 50 KN

 

 

 

 

 

 

     SKENIRAJ I DONIRAJ 100 KN