Mačje bolesti i savjeti

Važnost kastracije/sterilizacije mačaka

Postoji mnogo razloga zašto biste trebali kastrirati svoju macu, a najvažniji su:

  • sprječavanje neželjenih legla
  • manje napuštenih mačaka
  • smanjenje mogućnosti prijenosa bolesti 
  • opće zdravlje mačke
  • bolji suživot mačaka i ljudi

Sprječavanje neželjenih legla!

Na našem području pod utjecajem relativno blage klime, mačke se počinju pariti čim je dan duži od 12 sati, uglavnom već u siječnju  i tako sve do jeseni. To se odnosi na mačke koje izlaze iz kuće, te ih vlasnici ne mogu spriječiti da se pare. Mačke nose otprilike dva mjeseca. Već dva do tri tjedna nakon što se omaci, mačka se počinje ponovo tjerati, pa mačke tijekom godine mogu imati i tri legla. Ako prosječno u svakom leglu omaci  tri do pet pa čak i šest mačića možemo lako izračunati da jedna nesterilizirana mačka donese i do 18 mačića godišnje. Ti isti mačići već sa 6 mjeseci postaju spolno zreli.

Upoznati smo s činjenicom da danas rijetko tko želi još mačaka, što zbog nemogućnosti držanja, a što zbog vlastitog izbora. Bez obzira koji je razlog ZAŠTO netko ne želi leglo i potomstvo svoje mačke, definitivno nije svejedno KAKO će ga sprječiti, odnosno riješiti ga se. Potpuno je okrutno i neprihvatljivo tek rođene mačiće utapati, ostavljati na ulici ili zavezane u vrećicama. Eutanazija zdravih životinja zakonom je zabranjena. Mačići koji već malo porastu, a izbačeni su u jarak, šumu ili obližnji zaselak imaju veće šanse preživjeti, no njihova patnja je i dalje neizmjerno velika, a takav postupak u potpunosti neprihvatljiv!

Kastracijom svoje mačke humano sprječavate neželjena legla i to je jedini ispravan način te time ujedno doprinosite smanjenju broja napuštenih mačaka.

Ali moja maca ne izlazi van – zašto bi je trebali kastrirati? 

Ako mačka ne izlazi iz kuće, gdje je toplo i ima dovoljno svjetlosti i hrane, vrlo je vjerovatno da će se tjerati tokom čitave godine. Kako se takva mačka nema priliku spariti, najčešće ulazi iz tjeranja u tjeranje. Svojim neprestanim mijaukanjem, podizanjem repa, valjanjem, trljanjem o predmete i sl. vrlo će vjerojatno izluditi ukućane. Tjeranje traje 7 do 10 dana, ali vrlo brzo, često i nakon nekoliko dana počinje novo tjeranje. Vrlo su česte situacije gdje takve mace razviju neki poremećaj u ponašanju, postaju agresivne, napadaju svoje vlasnike i sl. No možemo li ih kriviti? Kastracijom ćete mačku, a i sebe riješiti muke!

Mi imamo mužjaka! Treba li i njega kastrirati? TREBA! 

Neodgovorno je pustiti nekastriranog mačka da nesmetano luta izvan kuće jer rezultat njegovog izleta može biti novo leglo lutalica. U deset godina, od jednog legla, moglo bi nastati 40 milijuna mačaka! Evo kako: ženke se u prosjeku pare 10 godina, po dva legla godišnje. Ako u prosjeku preživi 2.8 mačića po leglu, nakon godine dana brojka preživjelih lutalica raste na 12, nakon dvije na 68, nakon osam godina to je 2 423 316 mačaka, a nakon deset godina preko 80 milijuna!

Mi sve mačiće uspijemo ‘podijeliti’, zašto bi mi trebali kastrirati mačku?

Kastracijom svoje mačke humano sprječavate neželjena legla i to je jedini ispravan način te time ujedno doprinosite smanjenju broja napuštenih mačaka.

Dvije su mogućnosti ishoda za leglo vaše mačke:

1. Svi vaši mačići udomljeni su u najbolje ruke, provjerene uvjete, imaju sve što požele, vjerojatno će i neki od njih i biti kastrirani, NO svi su oni trebali udomitelja, a i mačići tih mačića će u jednom trenutku također trebati dom. U isto vrijeme, vani na ulici stotine mačića čeka svoje udomitelje, a nisu imali ni prilike završiti u tako dobrim domovima jer su oni već ‘zauzeti’! Nažalost napuštenih je mačaka daleko više nego je dobrih udomitelja. Zato nemojte biti samo dobri vlasnici mačaka, budite i odgovorni i kastrirajte svoje mace, a domove prepustite onima sa ulice! Na taj način ćete pomoći velikom broju napuštenih mačaka!

2. Opcija broj dva znatno je gora. To je opcija kod koje ne provjeravate gdje idu mačići već ih samo razdijelite čisto da ih se riješite. Takve mace završe u upitnim uvjetima, možda se nekima i posreći pa budu dobro, ali većina njih na kraju bude opet na ulici bez ikakve skrbi, nekastrirani, bolesni, sa povremenim obrokom.  I naravno, takve situacije onda opet rezultiraju sa još većim brojem napuštenih mačaka.

Mačje zarazne bolesti

Za vrijeme parenja mužjaci nerijetko ulaze u žestoke borbe za ženku te zadobe različite ozljede poput ogrebotina po tijelu koje se kasnije mogu inficirati, ozljeda ili čak izbijanje oka. Također, tijekom parenja okuplja se veliki broj mačaka te postoji velika mogućnost da se međusobno zaraze nekom bolesti. Dvije zarazne bolesti koje izazivaju bolest imunosnog sustava – mačja sida (FIV) i mačja leukemija (FELV) čiji je put prijenosa infekcije duboki krvavi ugriz sve više i više zahvaćaju mačke na području Međimurske županije (a problem postoji u cijeloj Hrvatskoj). Smatra se da je zaraženo više od 70% uličnih mačaka, te je vidljiv zabrinjavajući porast vlasničkih mačaka pozitivnih na jednu ili obje ove bolesti.

Najbolje rješenje za smanjenje mogućnosti zaraze vaše mačke je upravo kastracija jer ćete time sprječiti da mačor ulazi u borbe za ženku gdje se u 99% slučajeva mačke i zaraze.

 

 

 

 

 

 

Tumori u nesteriliziranih mačaka

Dokazano je da kod nesteriliziranih starijih mačaka postoji veća mogućnost pojave tumora mliječnih žlijezdi od steriliziranih. U 90% slučajeva ti su tumori maligni (zloćudni).

Iscrpljenost graviditetom!

Graviditet je stanje gdje mačka ne samo da moraju zadovoljiti svoje potrebe unosa energije, već i potrebe svojeg budućeg potomstva. Zbog toga mačke u periodu gravidnosti i laktacije (kad mačići sišu mlijeko) moraju dobivati i do 50% više hrane sa visokim udjelom proteina nego uobičajeno. Ukoliko ne dobije dovoljnu količinu hrane ili pak dobiva nekvalitetnu hranu takva će mačka biti mršava, samim time iscrpljena i biti će podložnija različitim infekcijama i bolestima. Često vlasnici pitaju da li je važno da mačka ima jedno leglo, ali ne postoji niti jedan zdravstveni razlog zbog kojeg bi bilo bolje da vaša mačka ima bar jedno leglo prije nego što se sterilizira.

Procedura kod sterilizacije/kastracije

Kao i prije svake operacije potrebno je da se posavjetujete sa svojim veterinarom, napravite pregled mačke i naručite termin. Dan prije operacije mački morate maknuti hranu (min. 8 h, idealno 12 h) jer mora biti na tašte kako bi se smanjili rizici koje anestezija nosi sa sobom. Vodu smije piti. Nakon što ste mačku ostavili kod veterinara, veterinar će vam reći okviro vrijeme kada da dođete po nju. Za kastraciju ženke, potrebno je malo više vremena nego za kastraciju mužjaka zbog kompliciranosti postupka. Nakon operacije, najbolje je mačku staviti u zamračenu, mirnu i toplu prostoriju te je ostaviti u transporteru da se u potpunosti probudi iz anestezije. MAČKA NE SMIJE JESTI NEPOSREDNO NAKON OPERACIJE, već je sa manjim obrokom smijete ponuditi kada je u potpunosti svijesna. Za 8-10 dana mačka mora na vađenje konaca te time završava postoperativna njega nakon sterilizacije.

VAŽNO: ukoliko vaša mačka liže ranu, grize ili čupa konce potrebno joj je staviti okovratnik kako nebi došlo do infekcije.

Mužjaci najčešće nemaju šavove (konce) jer je kod kastracije to površinski rez pa nije potrebno. Lizanje rane nije opasno.

Jeste li znali da samo 1 od 12 uličnih mačaka pronađe dom?

Kastrirajte ulične mačke!

Kastrirajte svoju macu i udomiteljske domove prepustite napuštenim mačićima, a ne potomstvu svoje mačke.