"Mačja ambulanta",  Novosti

Zik, Zana i Zima

BORBA ZA NAŠE FeLV POZITIVCE

Prije nešto više od mjesec dana krenuli smo u projekt kastracije (USV) za mace o kojima brine jedna draga gospođa. Zbog učestalih respiratornih problema koji su se javljali macama unatoč naporima i liječenju, te velikog broja mačaka na jednoj lokaciji (nekastriranih), odlučili smo vidjeti situaciju sa FIV-om i FeLV-om, dvije virusne zarazne mačje bolesti, a ne “samo” cijepiti i kastrirati mace. Nažalost, kao što smo i očekivali, neke mace su bile pozitivne na FeLV, dok su druge bile negativne. Tako smo na skrb primili pet mačića od 6 mjeseci pozitivnih na mačju leukemiju i tu je krenula naša borba za njih. Zina i Zala su pronašle svoje ZAUVIJEK domove! Da, ni mi još ne vjerujemo. Zala trenutno iako pozitivna na snap testu, nema nikakve kliničke simptome i sretni smo zbog toga, dok je Zina opetovano bila na antibioticima i unatoč svemu, nismo imali nikakvo poboljšanje. Srećom, obje imaju svoje ljude koji i više nego odlično brinu o njima, a mi ćemo im pomoći da tako i nastave.

I stižemo do naše trojke koja je ostala nama na skrbi, Zik, Zana i Zima! Svo troje je također prošlo dugotrajnu antibiotsku terapiju, svi su imali odličan apetit, dobru stolicu i bili živahni, ali… Ni jednom mačiću se nije povukao strašan gingivitis, niti su se smanjili limfni čvorovi, povećani su svi, po cijelom tijelu. To nam je ukazivalo samo na jedno – da smo sa antibioticima uspjeli sanirati sekundarne bakterijske infekcije, ali da virus leukemije u tim malenim tjelešcima radi svoje i zajedno kako rastu oni, raste i virus. Znali smo, prije ili kasnije, da ćemo te bebe izgubiti ako ne poduzmemo nešto. Poduzeli smo i krenuli smo u liječenje, odnosno naš pokušaj da zaustavimo to sumanuto dijeljenje virusa. Znamo da ih ne možemo izliječiti, ali možemo im uvelike poboljšati kvalitetu života i isti produljiti. Sa Zinom smo krenuli prvom, ona je primila prvih 5 doza, prvog turnusa mačjeg interferona u borbi protiv FeLV-a! Već nakon prve aplikacije, vidjelo se poboljšanje, u sitnim stvarima, ali je! Za njom idu Zik i Zima, dok nam je Zana, na naše veliko čuđenje ispala negativna na testu! Naravno, znamo da se FeLV ne prenosi baš tako lako i jednostavno kao što se možda nekad smatralo, potreban je dugotrajni socijalni kontakt, ne želimo trčati pred rudo i veseliti se unaprijed, ponoviti ćemo test, ali za sad Zana neće primiti terapiju.

Na kraju, kao i uvijek, dolazimo do problema za koji trebamo VAŠU POMOĆ!!! Možete pretpostaviti da liječenje sa mačjim interferonom neće biti jeftino, a mi nemamo jednu macu, imamo ih trenutno 3 koje primaju ili će tek primiti lijek. Okvirno smo izračunali da će nam za mačji interferon za njih troje trebati 8.000 kn, možda i malo više ukoliko se budu udebljali kroz 2 mjeseca. Trenutno smo na testove i krvne slike potrošili 2.000 kn, bez toga nismo mogli ni doći do dijagnoze, a samim time ni terapije, a tu su bili i svi silni antibiotici koje su bebe primale, te potporna terapija.

Zamoliti ćemo vas da se pridružite našoj borbi za male FeLV pozitivce i da ih spasimo zajedno!

Ukoliko želite podržati našu borbu, donaciju možete upatiti na:

Udruga Sklonište dobrote
HR9623400091110790897
model: 00 ili 99, poziv na broj: datum uplate
SWIFT(bic): PBZGHR2X (za uplate iz inozemstva)
Paypal: udrugasklonistedobrote@gmail.com
Opis: FeLV pozitivci

Ili možete nazvati naš humanitarni telefon 060 822 822.

Ovim putem se želimo zahvaliti našim veterinarima na ogromnoj podršci koju nam pružaju, na savjetima i naravno, na popustima bez kojih u ovu priču ni nebi mogli krenuti  hvala VETERINA BRANIMIR Specijalistička Veterinarska Praksa što ste uz nas i pomažete nam!

Hvala svima unaprijed!