Projekti,  Uhvati - Steriliziraj - Vrati

O samom projektu – Uhvati – Steriliziraj – Vrati

Ovim projektom na humani način možemo spriječiti muku i patnju slobodnoživućih mačaka, koje poludivlje ili divlje žive na ulicama gradova te iznova svakih nekoliko mjeseci na svijet donose nove mačiće. To predstavlja problem ne samo zbog patnje mačaka, već i građana cijele RH, a mi ga, za početak, pokušavamo riješiti na području Međimurske županije i malim dijelom Varaždinske županije.

Projekt sterilizacije mačaka „Uhvati – steriliziraj – vrati“ provodi se u cijelome svijetu i pokazao se trenutno jedinim najjeftinijim, najhumanijim i najučinkovitijim rješenjem kontroliranog razmnožavanja mačaka (TNR, trap – neuter- release).

Mačke se hvataju, steriliziraju/kastriraju i puštanju čim je prije moguće na isto mjesto gdje su pronađene. Takva mjesta Udruge i/ili pojedinci nazivaju „hranilištima“ te tamo svakodnevno jedna ili više osoba hrani mačke te prati njihovo zdravstveno stanje. Na ovaj , prije svega human način, spriječavamo da mali mačići obole na cesti i ugibaju u mukama ( najčešće su to bolesti poput panleukopenije , rinotraheitisa ili nekih drugih crijevnih i/ili respiratornih bolesti).

Mačke se zadržavaju, odnosno ne vraćaju na hranilište samo iznimno, u slučajevima da je uhvaćena pitoma mačka koja se može udomiti, te ukoliko ima mjesta za privremeno čuvanje do udomljenja budući da u Hrvatskoj ne postoji niti jedno sklonište za mačke, pa ga tako ni mi nemamo te smo često prisiljeni zbog nedostatka smještajnog kapaciteta i pitomu mačku vratiti na hranilište iako joj tada svejedno tražimo dom.
Slobodnoživuće mačke većinom nisu socijalizirane, ne mogu se udomljavati, imaju pravo biti ovdje, nitko nije ovlašten ukloniti ih iz njihovog staništa i/ili usmrtiti, osim u slučajevima da su teško, neizliječivo bolesne sukladno Zakonu. Iako nisu socijalizirane to ne znači da im ne možemo pomoći, a pomažući njima činimo dobro i samoj ljudskoj zajednici budući da bi se mačke bez ovog projekta kojeg mi kao Udruga već provodimo, razmnožavale nekontrolirano što bi za posljedicu imalo enormno veliki broj populacije nesocijaliziranih i neudomljivih životinja te bi bilo mjesto zaraze i širenja bolesti.

Hvatanje mačaka je složeni proces jer divlje i slobodnoživuće mačke je ponekad teško uhvatiti. Sistem hvatanja je klopka s mamcima za hranu, prebacivanje u manje transportere i transport do veterinarske ambulante u kojoj će biti izvršeni operativni zahvati.
Kastracija ili sterilizacija je operativno uklanjanje spolnih organa – kod ženke jajnika, jajovoda i maternice, a kod mužjaka testisa. To je posve bezbolna operacija koja se izvodi pod općom anestezijom. Danas se takva operacija izvodi rutinski te životinja već nekoliko sati nakon operacije može sve samostalno obavljati. Koriste se resorptivni konci koje nije potrebno vaditi.

Operativne zahvate provodimo u veterinarskoj ambulanti Bioinstitut d.o.o. s čijim veterinarima surađujemo od samog početka rada Udruge.
Postoperativna njega mačaka sastoji se od smještanja mačaka u veće kaveze u kojima mačka ima mjesto za spavanje, mačji wc u kojem se nalazi mačji pijesak te redovito dobiva hranu i vodu.

Nakon sterilizacije i oporavka, mačka se vraća na stanište s kojeg je uzeta. Mačku se NIKADA ne smije vratiti na neko drugo, njoj nepoznato, mjesto! 

Potrebno je veliko iskustvo kada se love slobodnoživuće mačke.Cilj je uhvatiti i sterilizirati mačku na način da joj prouzročimo što manje stresa, ali i da se spriječi mogućnost ozljeda kod ljudi. Uvijek treba imati na umu da su slobodnoživuće mačke divlje i da mogu nastati problemi kod lova, prebacivanja mačke iz lovilice ili mreže u transporter, prilikom anesteziranja kod veterinara ili na oporavku.

Još jako puno mačaka obitava na području Međimurske i Varaždinske županije, a potrebno ih je kastrirati te nam je potrebna vaša pomoć!

Ukoliko nam možete pomoći sa donacijom hrane, pijeska, transportera ili kaveza javite nam se na e-mail: udrugasklonistedobrote@gmail.com radi dogovora! 

Svi koji žele donirati novac za pokrivanje sterilizacija podaci za uplatu su:

Privredna banka Zagreb

IBAN: HR9623400091110790897
Opis: STERILIZACIJA

Ime: Udruga Sklonište dobrote

Model: 99

 

Hvala svima koji će pomoći na bilo koji način! Vaš Tim udruge “Sklonište dobrote”

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)