Novosti

Potrebna kvalitetnija hrana za mačke!

 

Suha Gastrointestinal hrana, proizvođač: Royal Canin

Potrebna nam je kvalitetnija suha i mokra hrana za mačke. Zbog učestalog proljeva za početak nam treba gastrointestinal hrana koja se može kupiti u pet centrima koji drže i medicinsku hranu, te u veterinarskim ambulantama.

Svi koji žele pomoći i donirati hranu javite nam se na e-mail: udrugasklonistedobrote@gmail.com radi dogovora oko preuzimanja donacije.

Također možete uplatiti novčanu donaciju na naš žiro račun pa ćemo mi umjesto vas kupiti hranu.

Podaci za uplatu:

Erste banka, IBAN: HR0424020061100648383

Opis plaćanja: KVALITETNIJA HRANA

Ime: Udruga Sklonište dobrote.

Kako su mačke kod naše volonterke Damire u velikom broju (trenutno ih je 15), jako nam je teško rješiti problem unutarnjih parazita poput glista, vanjskih poput buha, a ovaj put se borimo protiv Isospore felis.

Stigao je nalaz Alexove pretrage stolice gdje nam je potvrđeno da smo ih očistili od klasičnih nametnika, no sada krećemo u borbu sa izosporom.

Izospora je praživotinja (kokcidioza) koja živi i umnaža se u crijevnim stanicama. Izospore će uzrokovati značajne poremećaje koji će se očitovati i povraćanjem, gubitkom teka, mršavosti, dehidracijom, a katkada i smrtnim ishodom. U većini slučajeva kada se radi o unosu manjeg broja praživotinja, bolest ima blaži tijek. Nažalost, bilježe se i teži slučajevi koji su popraćeni krvavim i sluzavim izmetom.

Kokcidioza se vrlo često povezuje sa stresom, a to može biti i dolazak mačića ili nove mačke u novu sredinu (u ovom slučaju kod naše volonterke). Osim stresa, uzroci kokcidioze su i prenatrpanost (što je uz stres, glavni uzrok u našem slučaju), nehigijenski uvjeti i nekvalitetna hrana. 

Kako bismo zaraženim mačkama pružili adekvatnu veterinarsku skrb, mačke sa lošijim imunitetom i/ili težim oblikom proljeva stavili smo u karantenu kako bi ih mogli detaljnije pratiti i pravovremeno reagirati, a sve mačke su minimalno slijedećih 5 dana na Sulotrimu (sulfametoksazol/trimetoprim). Prostorije se svakodnevno dezinficiraju i čiste, no još nam je jedan preduvjet potreban za usješno rješavanje ovog problema – kvalitetnija hrana.

Alex u karanteni

Osim gastrointestinala kojeg moramo koristiti u početku, kasnije ćemo lagano prelaziti na drugu hranu (nemedicinsku), no bilo bi poželjno da je i ona kvalitetnija. U fotogaleriji pogledajte koju nam hranu možete donirati da biste nam pomogli u rješavanju problema izospore.

FOTOGALERIJA: 

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)