Novosti

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka (World Spay Day) 🐾, 22. veljače

 
Od 1995. godine, posljednjeg utorka u veljači, u više od 70 zemalja svijeta obilježava se Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Njime se želi ukazati na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja i općenito poboljšalo njihovo zdravlje. #ilizmirisilisizakastraciju #kastrirajnefilozofiraj #kastracijaspašavaživote #usv #tnr #rescuecats #sklonistedobrote 
 
 
Još 2018.e godine Mreža za zaštitu životinja i brojne udruge članice podržale su kampanju #iližmirišilisizakastraciju , a mi danas ponavljamo koliko je značajna kastracija!
 
„Unatoč dugogodišnjoj odredbi o obvezi skrbnika pasa i mačaka da kontroliraju razmnožavanje svojih ljubimaca, u Hrvatskoj i dalje postoji golem problem njihova nekontroliranog razmnožavanja te posljedično napuštanja štenaca i mačića. Osim velike patnje odbačenih životinja, posljedice njihova odbacivanja nikada ne snose oni koji su ih odbacili, nego prvenstveno lokalne zajednice koje plaćaju njihovo zbrinjavanje u skloništu i volonterske organizacije kojima se građani često obraćaju kada pronađu napuštene životinje. Stoga je očita nužnost kastracije napuštenih i skrbničkih životinja”, ističu u Mreži za zaštitu životinja!
 
 
Kastracija je jedini HUMANI način da smanjimo broj napaćenih, napuštenih, zanemarivnih životinja! Kastracijom ženke direktno utječete na broj životinja na ulici – zamislite koliko svi ti potomci nekastriranih vlasničkih životinja utječu na udomljavanje onih sa ulice i koliko ih na ulicama i završi? Osim toga, kastrirane mačke manje su teritorijalne, manje su agresivne, nemaju potrebu lutati te se samim time smanjuje šansa da se razbole ili stradaju. Postoji mnogo zdravstvenih razloga zašto bi trebali kastrirati svojeg ljubimca – jedan od njih je da se smanjuje šansa nastanka raznih tumora, a smanjuje se i rizik oboljenja od neizlječivih virusnih bolesti poput mačje side i mačje leukemije.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ukoliko si ne možete priuštiti kastraciju vaše mačke ženskog spola, a iz Međimurske ste županije prijavite se na projekt besplatnih kastracija mačaka ženskog spola! 
 
Ukoliko želite podržati jednu od najvećih akcija za SPAS životinja s Banovine, uplatite donaciju za kampanju DUPLA KUNA ZA DUPLI SPAS: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=4426 .
 
Budite odgovoran vlasnik i kastrirajte svoju mačku!