Mačje bolesti i savjeti

Zaštitne mreže na prozorima i balkonima

Stiže nam proljeće i lijepo vrijeme, a u skladu sa tim, svima nam je normalno otvarati prozore, vrata, balkone kako bismo unijeli friški zrak u naše stanove i kuće te uhvatili tople zrake sunca 🌞 Naravno, nema ništa loše u tome, ali ako imate četveronožnu spretnu mačju prijateljicu ipak treba imati par stvari na umu 🙂 🐈 Svi znamo da su mace znatiželjne, pa ponekad otvoreni prozor može biti koban. Svaka buba, zvuk ili ptica može privuči pažnju vaše ljubimice i kao vješti lovac gdje su znatiželja i instinkt jači od svega, mace mogu pasti sa prozora ili balkona.

Jeste li znali da ukoliko živite na nižim katovima ozljede mogu biti još i veće? Smatra se da su najteže ozljede zadobivene sa pada s visine od 2.-7. kata!

Ovaj sindrom je poznat kao “Sindorm pada s velikih visina” ili “High-rise Syndrome” u mačaka. Ozljede zadobivene prilikom pada ovise o više faktora poput težine i starosti mace, podlozi (beton, trava, drvo..) i prisutnost drugih objekata. Ponekad udarac u druge predmete može usporiti i ublažiti pad, ali može uzrokovati i još teže ozljede.

Najčešće ozljede prilikom pada s visine su:

– ozljede stijenke prsnog koša i organa prsne šupljine (krvarenja, nagnječenja, lomovi rebara);
– lomovi gornje i donje čeljusti, rascjep tvrdog nepca, lomovi zuba;
– lomovi dugih cjevastih kostiju (ekstremiteti) i lomovi zglobova;
– dijafragmatska hernija;
– ozljede trbušnih organa (ruptura mokraćnog mjehura, ozljede jetre, slezene..)…

Osim fizičkih ozljeda, mačke koje obično padnu su dezorijentirane, preplašene i otrče sa mjesta gdje su pale te se sakriju negdje. To otežava njihovim vlasnicima da ih nađu.

Stoga, budite pametni, planirajte unaprijed, postavite zaštitne mreže!

Postoji mnogo varijacija i izvedbi, možete biti sam svoj majstor ili kupiti mrežu u Pet shopovima. Osigurajte sigurnu okolinu za svoje ljubimce, a da niste ograničeni sa luftanjem stana, kuće 😁