Mačje bolesti i savjeti

Zaštitne mreže na prozorima i balkonima

Stiže nam proljeće i lijepo vrijeme, a u skladu sa tim, svima nam je normalno otvarati prozore, vrata, balkone kako bismo unijeli friški zrak u naše stanove i kuće te uhvatili tople zrake sunca 🌞 Osim u proljeće, jasno je da je povremeno potrebno proluftati stan/kuću. Naravno, nema ništa loše u tome, ali ako imate četveronožnu spretnu mačju prijateljicu ipak treba imati par stvari na umu! 🐈 Svi znamo da su mace znatiželjne, pa ponekad otvoreni prozor može biti koban. Svaka buba, zvuk ili ptica može privuči pažnju vaše ljubimice i kao vješti lovac gdje su znatiželja i instinkt jači od svega, mace mogu pasti sa prozora ili balkona.

Jeste li znali da ukoliko živite na nižim katovima ozljede mogu biti još i veće? Smatra se da su najteže ozljede zadobivene sa pada s visine od 2.-7. kata!

Ovaj sindrom je poznat kao “Sindorm pada s velikih visina” ili “High-rise Syndrome” u mačaka. Ozljede zadobivene prilikom pada ovise o više faktora poput težine i starosti mace, podlozi (beton, trava, drvo..) i prisutnost drugih objekata. Ponekad udarac u druge predmete može usporiti i ublažiti pad, ali može uzrokovati i još teže ozljede.

Najčešće ozljede prilikom pada s visine su:

– ozljede stijenke prsnog koša i organa prsne šupljine (krvarenja, nagnječenja, lomovi rebara);
– lomovi gornje i donje čeljusti, rascjep tvrdog nepca, lomovi zuba;
– lomovi dugih cjevastih kostiju (ekstremiteti) i lomovi zglobova;
– dijafragmatska hernija;
– ozljede trbušnih organa (ruptura mokraćnog mjehura, ozljede jetre, slezene..)…

Svaki posjet veterinaru košta, a operacije za navedene ozljede zadobivene padom s prozora / balkona mogu doseći i nekoliko tisuća kuna! 

Osim fizičkih ozljeda, mačke koje padnu obično su dezorijentirane, preplašene i otrče sa mjesta gdje su pale te se sakriju negdje. To otežava njihovim vlasnicima da ih pronađu, a takve izbezumljene ukoliko su imale sreće, te su preživjele i nisu zadobile već neke ozljede od samog pada, često stradavaju u prometu, od pasa ili drugih opasnosti. 

Stoga, budite pametni, planirajte unaprijed, postavite zaštitne mreže!

Postoji mnogo varijacija i izvedbi, možete biti sam svoj majstor ili kupiti mrežu u Pet shopovima. Osigurajte sigurnu okolinu za svoje ljubimce, a da niste ograničeni sa luftanjem stana, kuće 😁

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZUZETNO SU OPASNI PROZORI NA KIP / KANT ! 

Iako se na prvu možda čini dobra ideja i alternativa otvaranju prozora, iste ostaviti otvorene na “kip” ili na kant je izuzetno opasno za mačke. Mačke su znatiželjne i snalažljive, te će vrlo brzo uvidjeti priliku da izađu kroz prozor koji je na taj način otvoren, ali zbog skliske staklene podloge, nisu u mogućnosti popesti se do kraja i vrlo često se dešava da zaglave i ne mogu izaći! Ozljede koje tada nastaju najčešće su smrtonosne, a najgora opcija je da se mačka zaglavi vratom i uguši, iako ni ozljede abdomena (ukoliko zaglave trbuhom) nisu nimalo bezazlene. Pritisak može izazvati unutarnja krvarenja, a vitalni organi poput srca i pluća komprimirani su, mačka ne može disati, a protok krvi do mozga se smanjuje. Osim toga, može doći do ozljede kralježnice i pritom mačku ostaviti paraliziranu do kraja života. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nastavku prilažemo nekoliko korisnih linkova gdje i kakve mreže nabaviti: 

Zooplus, zaštitna mreža pojačana žicom: https://www.zooplus.hr/shop/macke/balkon_vrt/mreza_za_macke/mreze/371550 

Zooplus, zaštitna režetka za prozor na kip: 

https://www.zooplus.hr/shop/macke/balkon_vrt/zastita_nagibni_prozor/313238?fbclid=IwAR3gvY1GJqkSriqTu313Vz9HSt6LGaPRifV916SbCO-gpBtZB1YuBB1QRwo

Pet Centar, zaštitna mreža za balkon: 

https://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.359ac51677b74b8fab90b8b7ae3ae64f.karlie-zastitna-mreza-za-balkon.aspx 

Bauhaus, zaštitna mreža: 

https://www.bauhaus.hr/mreze-za-zastitu-od-macaka/gardol-zastitna-mreza-za-macke/p/24803564 

Bauhaus, žićana mreža (sam svoj majstor): 

https://www.bauhaus.hr/pletene-ograde/nortene-zicana-mreza-fensanet-12/p/27017452