Kako udomiti?,  Udomljavanje

Koji su uvjeti?

Prije nego uopće razmislite o udomljavanju mačaka morate znati da su mačke živa bića, jedu, piju, obavljaju nuždu, imaju karakter, treba ih naučiti, odgojiti, trebaju pažnju, trebaju veterinarsku skrb tokom cijelog svojeg života, treba im dati vremena da se naviknu i najbitnije od sve, ne možete ih izaciti ili zamijeniti kada vama to odgovara.

Koji su naši uvjeti udomljavanja?

Prije svega, potpisuje se Ugovor o udomljavanju koji sadržava načine na koje se udomitelj obavezuje brinuti o životinji, te nam daje pravo da životinju oduzmemo ukoliko se utvrdi da se postupalo drugačije, uz pisanu prijavu o zanemarivanju ili zlostavljanju životinje i sl.

Mačke se udomljavaju ISKLJUČIVO UNUTRA KAO KUĆNE MAČKE koje imaju svoju kutiju sa pijeskom, zdjelice sa hranom i mjesto za spavanje unutar kuće/stana, a po potrebi i mogućnostima mačka može izlaziti van uz nadzor vlasnika.

Ne dolaze u obzir prostorije poput šupa, garaža, podruma, tavana i sl. Mačka mora živjeti unutra u kući/stanu, te ne mora imati pristup svim prostorijama (npr. ne morate mački dozvoliti da ulazi u vašu spavaću sobu), ali morate joj osigurati dovoljno prostora da ona nesmetano obavlja svoje fiziološke aktivnosti i bude većinom uz vas. 

Dužni ste osigurati udomljenoj maci: 

1. Hranu, vodu i zaklon sukladno Zakonu o zaštiti životinja,

2. Pružanje veterinarske skrbi u slučaju potrebe (bolest, ozljeda) tijekom cijelog života životinje,

3. Godišnje cijepivo protiv zaraznih bolesti (nije obavezno protiv leukemije, ali ga preporučujemo),

4. Redovno (svaka 3-4 mjeseca ili  po potrebi) čišćenje od vanjskih (preporučujemo ampulu) i unutarnjih (preporučujemo Drontal, Pratel i sl. tabletice) nametnika.

5. Sterilizacija/kastracija po spolnoj zrelosti (prije parenja). 

Ukoliko životinja ima potrebu izlaziti van udomitelj je dužan životinji osigurati siguran izlazak (šetnja po neprometnom području, povodnik, nadzor). Udomitelj mora svojoj životinji osigurati dovoljno predmeta kako bi ona zadovoljila svoje potrebe (igračke, grebalice i sl).

Nažalost živimo u svijetu gdje više nije sigurno izlaziti van. Nesreće se događaju, životinje stradavaju pod automobilima, no jako su česti i slučajevi zlostavljanja i iživljavanja ljudi nad životinjama – osigurajte svojoj maci siguran izlazak u prirodu!

Nakon određenog vremena od udomljenja dolazimo u provjere uvjeta. Također nam je drago ukoliko se i sami javite te pošaljete fotografiju o tome kako je udomljena maca jer mi smo ti koji su se o njoj brinuli prije nego je stigla kod vas te nam je svaka maca pri srcu. 

 

One Comment

  • Svetlana Ristovski

    Suprug i ja smo ljubitelji mačaka, živimo i radimo u Beču, imali smo mačka koji je uginuo, i od onda se nismo usuđivali uzeti drugog jer nijedan ne bi bio kao on. Ali vidim da nam nedostaje jedna mazilica o kojoj bi brinuli. Želela bih obradovati supruga za božić, hvala.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.