Kako udomiti?,  Udomljavanje

Koji su uvjeti?

Prije nego uopće razmislite o udomljavanju mačaka morate znati da su mačke živa bića, jedu, piju, obavljaju nuždu, imaju karakter, treba ih učiti, odgojiti, trebaju pažnju, trebaju veterinarsku skrb tokom cijelog svojeg života, treba im dati vremena da se naviknu i najbitnije od svega, ne možete ih izaciti ili zamijeniti kada vama to odgovara. Udomljena mačka treba VAS narednih  15 – 20 godina i vi ste potpuno odgovorni za nju!

Vrijeme potrebno za prilagodbu mačke na novu okolinu ovisi o mnogo čimbenika, ali se u prosjeku kreće od minimalno 10 – 14 dana i može trajati sve do mjesec ili dva. Razmislite o tome prije nego li nas kontaktirate da je mačka još uvijek sakrivena ispod kreveta ili iza ormara, a prošlo je manje od 24 h od kad je stigla u svoj novi dom 🙂 dajte im vremena! 

Kućni ljubimac je trošak! Jeste li dobro razmislili imate li financijskih mogućnosti brinuti o još jednom članu obitelji? Hrana, pijesak, antiparazitici, kastracija, cijepljenja i veterinarska skrb koštaju i prije nego li nam se javite za udomljenje, razmislite da li, osim ljubavi, možete pružiti maci sve što joj je potrebno. 

Koji su naši uvjeti udomljavanja?

Prije svega, potpisuje se Ugovor o udomljavanju koji sadržava načine na koje se udomitelj obavezuje brinuti o životinji, te nam daje pravo da životinju oduzmemo ukoliko se utvrdi da se postupalo drugačije, uz pisanu prijavu o zanemarivanju ili zlostavljanju životinje i sl.

Mačke se udomljavaju ISKLJUČIVO UNUTRA KAO KUĆNE MAČKE koje imaju svoju kutiju sa pijeskom, zdjelice sa hranom i mjesto za spavanje unutar kuće/stana, a po potrebi i mogućnostima mačka može izlaziti van isključivo kontrolirano (ograđeni catio, povodac). Izuzetak su neke mačke naučene na izlaske u dvorište i one se udomljavaju daleko od prometnice. 

Ne dolaze u obzir prostorije poput šupa, garaža, podruma, tavana i sl. Mačka mora živjeti unutra u kući/stanu, te ne mora imati pristup svim prostorijama (npr. ne morate mački dozvoliti da ulazi u vašu spavaću sobu), ali morate joj osigurati dovoljno prostora da ona nesmetano obavlja svoje fiziološke aktivnosti i bude većinom uz vas. Mačke na skrbi udruge “Sklonište dobrote” udomljavaju se kao ravnopravni članovi obitelji! 

Dužni ste osigurati udomljenoj maci: 

1. Hranu, vodu i zaklon sukladno Zakonu o zaštiti životinja,

2. Pružanje veterinarske skrbi u slučaju potrebe (bolest, ozljeda) tijekom cijelog života životinje,

3. Godišnje cijepivo protiv zaraznih bolesti (nije obavezno protiv mačje leukemije, ali ga preporučujemo za mačke koje izlaze u dvorište), a više o važnosti, vrsti i protokolima cijepljenja pročitajte ovdje,

4. Redovno (svaka 3-4 mjeseca ili  po potrebi) čišćenje od vanjskih (preporučujemo ampulu) i unutarnjih (preporučujemo Drontal, Pratel i sl. tabletice) nametnika,

5. Sterilizacija/kastracija po spolnoj zrelosti (prije parenja, prvog legla) ukoliko udomljujete mačića koji još uvijek nije kastriran,

6. U starijoj dobi mačke preporučujemo povremene sistematske preglede kod veterinara,

7. Zaštitne mreže na prozorima/balkonu ili ukoliko iste niste u mogućnosti postaviti, na neki način mačku zaštiti od pada.

8. Ukoliko životinja ima potrebu izlaziti van udomitelj je dužan životinji osigurati siguran izlazak (šetnja dvorištem ukoliko je mačke prethodno naučena na istu (te se nalazite daleko od prometnice), povodnik, catio). Udomitelj mora svojoj životinji osigurati dovoljno predmeta kako bi ona zadovoljila svoje potrebe (igračke, grebalice i sl).

Nažalost živimo u svijetu gdje više nije sigurno puštati svoje ljubimce van bez nadzora, pa tako ni mačke. Nesreće se događaju, životinje stradavaju pod automobilima, no jako su česti i slučajevi zlostavljanja i iživljavanja ljudi nad životinjama – osigurajte svojoj maci siguran izlazak u prirodu! Danas su se mačke prilagodile životu isključivo unutar stana/kuće i uz vašu ljubav, pažnju, igračke i grebalice, većina mačaka se adaptiralo na takav život, u kući/stanu bez izlazaka van. 

Nakon određenog vremena od udomljenja dolazimo u provjere uvjeta. Također nam je drago ukoliko se i sami javite te pošaljete fotografiju o tome kako je udomljena maca jer mi smo ti koji su se o njoj brinuli prije nego je stigla kod vas te nam je svaka maca pri srcu. 

 

One Comment

  • Svetlana Ristovski

    Suprug i ja smo ljubitelji mačaka, živimo i radimo u Beču, imali smo mačka koji je uginuo, i od onda se nismo usuđivali uzeti drugog jer nijedan ne bi bio kao on. Ali vidim da nam nedostaje jedna mazilica o kojoj bi brinuli. Želela bih obradovati supruga za božić, hvala.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)